RAPID & PCR TEST

ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑ

Το Διαγνωστικό μας Κέντρο προσφέρει όλα τα είδη tests ανίχνευσης κορ ωνοϊού. Στην προκειμένη περίπτωση αυτά υπάγονται σε 4 κατηγορίες, που είναι και οι εξής:

 

PCR (Μοριακό Τεστ Ανίχνευσης )

Rapid Test (Τεστ Αντιγόνου)

Rapid Test FLU A/B (Γρίπης)

Strep Test (Στρεπτόκοκκου)

RSV Test (Τεστ διάγνωσης αναπνευστικού συγκυτιακού ιού)

Τεστ Αντισωμάτων

Εξουδετερωτικά Αντισώματα

 

Τα διαθέσιμα διαγνωστικά τεστ για την ανίχνευση είναι η μοριακή μέθοδος ανάλυσης (realtimeRT-PCR) & (Isothermal nucleic acid amplification test) για ανίχνευση του RNA του ιού, η ταχεία ανίχνευση του αντιγόνου του ιού με τη μέθοδο ανοσοχρωματογραφίας (rapid) και τα τεστ ανίχνευσης των αντισωμάτων έναντι του ιού (συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού) με τη μέθοδο της χημειοφωταύγειας ή ELISA.

 

Με απόλυτη ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑ

Στο HEALTH DIAGNOSIS και σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, εκτός των κύριων χώρων λειτουργεί ανεξάρτητος χώρος για την υποδοχή εξεταζομένων και την λήψη δειγμάτων ρινοφαρυγγικού για την εξέταση.

 

Νοσηλευτές και ιατροί του HEALTH DIAGNOSIS άρτια εκπαιδευμένοι λαμβάνουν τα δείγματα, με διαδικασία που διαρκεί λίγα λεπτά σε περιβάλλον απόλυτης ΒΙΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.

 

Είδη τεστ που πραγματοποιούνται

Συγκεκριμένα πραγματοποιούνται οι παρακάτω εξετάσεις:

ΜΟΡΙΑΚΟ ΤΕΣΤ (PCR)

Με δυνατότητα κατ’ οίκον δειγματοληψίας.

Το μοριακό τεστ  (PCR) στηρίζεται στην ανίχνευση του ιού σε κλινικά δείγματα που λαμβάνονται από τον οπίσθιο ρινοφάρυγγα, με ειδικότητα και ευαισθησία μεθόδου που προσεγγίζουν το 100%.

Η πλήρης ονομασία της μεθόδου είναι αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης σε πραγματικό χρόνο με χρήση αντίστροφης μεταγραφάσης (realtime RT-PCR). Η δοκιμασία πραγματοποιείται με ταυτόχρονη ανίχνευση τουλάχιστον δύο εκ των γονιδίων Orf1ab (RdRP), Ε και Ν, που προτείνονται από τους διεθνείς οργανισμούς για αυξημένη ειδικότητα της αντίδρασης.

Τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι διαθέσιμα συνήθως μετά από ένα 24ωρο, ενώ υπάρχει και δυνατότητα απάντησης αυθημερόν.

RAPID TEST

Γρήγορο test – Απάντηση σε 30’

Αυτό είναι το γρήγορο τεστ ταχείας ανίχνευσης του αντιγόνου του ιού. Το rapid test προτείνεται σε αυτή τη φάση της πανδημίας, κατά την οποία είναι αναγκαία η ταχεία ανίχνευση θετικών κρουσμάτων προκείμενου να ανακοπεί η μετάδοση της νόσου. 

Ενδείκνυται για άτομα που παρουσιάζουν συμπτώματα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν προσβληθεί ή όχι από τον ιό. Επίσης ενδείκνυται και για ασυμπτωματικά άτομα, εφόσον αυτά πληρούν τα σχετικά επιδημιολογικά κριτήρια.

Συνιστάται από τους ειδικούς, ως εξέταση επιλογής για την επιδημιολογική επιτήρηση (surveillance) μεγάλων ομάδων, καθώς και σε σημεία μαζικού συγχρωτισμού (μεγάλες επιχειρήσεις, εργοστάσια, σύλλογοι, σχολικές κοινότητες, αθλητικές διοργανώσεις κ.α.) αφού μπορεί να συμβάλλει στον άμεσο εντοπισμό και απομόνωση θετικών κρουσμάτων.

Η εξέταση για rapid test είναι πολύ σύντομη και τα αποτελέσματα βγαίνουν σε μισή περίπου ώρα!

ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ | IGG, IGM, IGG ΚΑΙ IGM

Το τεστ αντισωμάτων γίνεται με δείγμα αίματος και ενδείκνυται στις περιπτώσεις που πρέπει να διαπιστωθεί αν κάποιος έχει «περάσει» τη λοίμωξη στο πρόσφατο παρελθόν, ακόμη και αν είχε ήπια ή και καθόλου συμπτώματα καθώς και στον έλεγχο του εμβολιασμού.

Στο Ιατρικό Διαγνωστικό Κέντρο HEALTH DIAGNOSIS, διενεργείται έλεγχος αντισωμάτων  σε αυτόματα συστήματα του οίκου SIEMENS με αντιδραστήρια νέας γενιάς που ανιχνεύουν και τα αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης της ακίδας (spike S1,S2) του ιού . Η εξέταση ενδείκνυται για τον έλεγχο του εμβολιασμού (κατά πόσο ο οργανισμός αντέδρασε σωστά και παρήγαγε αντισώματα έναντι του κορο νοΪού) καθώς και για τον έλεγχο φυσικής ανοσίας έπειτα από ασθένεια ή επαφή με θετικό κρούσμα. Και στις 2 περιπτώσεις ο έλεγχος των αντισωμάτων IgG πρέπει να γίνεται 14 ημέρες μετά τη 2η δόση του εμβολίου, και αντίστοιχα 14 ημέρες μετά τη νόσο ή την επαφή με το θετικό κρούσμα.

Η εξέταση γίνεται με απλή αιμοληψία, δεν απαιτεί καμία προετοιμασία και τα αποτελέσματα δίδονται αυθημερόν. Για πληροφορίες επικοινωνήστε με τη γραμματεία στο κέντρο μας.

ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΤΙΚΑ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΑ

Μετά τον εμβολιασμό ή τη φυσική ανοσία έναντι σε κάποιον ιό, μετράμε τα αντισώματα IgG για να δούμε αν συνεχίζουμε να έχουμε καλή ανοσολογική απόκριση, δηλαδή «άμυνα» σε μια νέα επαφή με τον ίδιο ιό έπειτα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτή η μέτρηση είναι απαραίτητη επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά διαφορετικά από άτομο σε άτομο και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια το χρονικό διάστημα κατά το οποίο παραμένουμε προστατευμένοι.

Με τις συμβατικές μεθόδους μπορούμε να προσδιορίσουμε τον αριθμό αυτών των αντισωμάτων αλλά όχι τη ποιότητα τους. Δεν είναι όλα τα αντισώματα που παράγει ο οργανισμός μας το ίδιο αποτελεσματικά στην «εξουδετέρωση» του παθογόνου.

Μια νέα σειρά αντιδραστηρίων μας επιτρέπει πλέον να ξεχωρίζουμε από το σύνολο των αντισωμάτων που έχουμε αναπτύξει, αυτά τα οποία είναι λειτουργικά και εξουδετερώνουν τον ιό.

Ποια είναι λοιπόν τα βασικά πλεονεκτήματα του συνδυασμού των δύο αυτών αντιδραστηρίων;

Ότι αποτυπώνουν την ποσότητα των ολικών άλλα και λειτουργικών αντισωμάτων έναντι του ιου
Ότι ενσωματώνουν στο αποτέλεσμά τους την εξουδετερωτική δράση όχι μόνο των IgG αντισωμάτων, αλλά και των IgM και IgA (στο βαθμό που έχουν αναπτυχθεί) .
Εν κατακλείδι, τα ειδικά αντιδραστήρια για εξουδετερωτικά αντισώματα παρέχουν μια πολύ αντιπροσωπευτική αποτύπωση της πραγματικής εξουδετερωτικής (και προφυλακτικής) ανοσολογικής απόκρισης που έχει αναπτύξει ο οργανισμός.

ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Έπειτα από θετικο pcr μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη γραμματεία μας εντός 24 ωρών και να ζητήσετε τυποποίηση του ιού.

Οι μεταλλάξεις που τυποποιούνται είναι οι: ΟΜΙΚΡΟΝ, ΔΕΛΤΑ, ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΙ 2 ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ).

Τα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα εντός 3 εργάσιμων ημερών.