ΥΓΕΙΑ

ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ.

img-7

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις με αποτέλεσμα την προοδευτική καταστροφή τους και την ανικανότητα  του ατόμου, εάν δεν αντιμετωπισθεί θεραπευτικά. Είναι η δεύτερη πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας που εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και στα δύο φύλα με υπεροχή όμως στις γυναίκες.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας:

  • Πόνος και οίδημα στις αρθρώσεις (μικρές αρθρώσεις των χεριών και των ποδιών, ή και μεγάλες αρθρώσεις όπως γόνατα, αγκώνες, ώμοι) .Επίσης μπορεί να προσβάλλει την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης.
  • Πολύωρη πρωινή δυσκαμψία
  • Κόπωση, κατάθλιψη και ευερεθιστότητα
  • Αναιμία
  • Πιθανότητα προσβολής άλλων οργάνων, όπως των πνευμόνων και της καρδιάς.

Τα συμπτώματα εμφανίζονται προοδευτικά και επιδεινούμενα, με αποτέλεσμα ο ασθενής να δυσκολεύεται να προγραμματίσει τη ζωή του και να λειτουργήσει στην καθημερινότητα του.

Άτομα με πόνο και οίδημα στις αρθρώσεις και πρωινή δυσκαμψία που διαρκεί περισσότερο από μισή ώρα, πρέπει να επισκεφτούν ρευματολόγο. Οι μελέτες δείχνουν ότι όσο συντομότερα ξεκινά η θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, τόσο πιο αποτελεσματική είναι. Aν ο ασθενής παραμείνει χωρίς θεραπεία μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την λειτουργικότητα του και τη γενική κατάσταση της υγείας του.

Πρώιμη διάγνωση και θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

Η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι εξαιρετικά σημαντικές για την έκβαση της ασθένειας, οπότε εάν παρατηρηθούν τέτοια συμπτώματα, πρέπει να αξιολογηθούν άμεσα από ρευματολόγο.

Οι διαθέσιμες φαρμακευτικές θεραπείες για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα στην εποχή μας είναι πολλές, με σκευάσματα που λαμβάνονται είτε από το στόμα, είτε ενέσιμα και κάποιες επιτρέπονται και στην εγκυμοσύνη. Εμπλουτίζονται συνεχώς και στην πλειονότητα  είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές θεραπείες, αλλά χρειάζονται προσεκτική διαχείριση από ειδικούς, εξατομίκευση και τακτική κλινική και εργαστηριακή παρακολούθηση. Επίσης, λόγω της ανοσοκαταστολής που συνεπάγονται αυτές οι θεραπείες ανάλογα σχεδιάζεται και συνιστάται η εμβολιαστική κάλυψη των ασθενών αυτών, προκειμένου να αποφευχθούν λοιμώξεις και επιπλοκές τους.

Συστάσεις για διατήρηση ενός καλού επιπέδου υγείας σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα

Για τη διατήρηση ενός συνολικά καλού επιπέδου υγείας, είναι εξαιρετικά σημαντική η αλλαγή μερικών καθημερινών συνηθειών.

Αυτή περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

  • διακοπή του καπνίσματος (το οποίο, μεταξύ των ευρέως γνωστών κινδύνων, σχετίζεται και με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, με αυξημένη βαρύτητα νόσου και ελλιπή απόκριση στη θεραπεία)
  • διατήρηση ιδανικού σωματικού βάρους
  • εξατομικευμένη φυσική δραστηριότητα σε συνδυασμό με καλή διατροφή

Άτομα με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα μπορούν πλέον να έχουν εξαιρετική ποιότητα ζωής, πλήρη δραστηριότητα και φυσιολογική καθημερινότητα. Προϋπόθεση, να διαγνωσθούν άμεσα και να θεραπευθούν αποτελεσματικά από τον ρευματολόγο τους και από εξειδικευμένους παρόχους υπηρεσιών υγείας με οργανωμένη και εξατομικευμένη προσέγγιση.